Als je kijkt naar de landen en grenzen van Europa, is Gibraltar een apart geval. Dit bekende, kleine stukje land, is een overzees gebied binnen het Verenigd Koninkrijk. Het gebied ligt echter ten zuiden van Andalusië, in het midden tussen Cádiz en Marbella, waardoor veel mensen die in Gibraltar wonen of werken, gemakkelijk pendelen tussen beide gebieden. Deze grensoverschrijdende relatie heeft ook geleid tot een groeiende interesse in mogelijkheden voor werken op afstand, zoals thuiswerk vacatures Spanje, die aantrekkelijk zijn voor zowel inwoners van Gibraltar als de omliggende Spaanse regio’s. Hoe is Gibraltar ontstaan? En waarom hoort dit gebied tot de dag van vandaag niet bij Spanje? In dit artikel lees je over de geschiedenis en de politieke situatie van Gibraltar.
Geschiedenis van Gibraltar
Wat veel mensen niet weten, is dat de geschiedenis van Gibraltar een Nederlands tintje heeft. Het gebied werd namelijk veroverd in 1704 door de Engelsen, maar met de hulp van de Nederlanders. In 1713 werd het gebied officieel overgedragen aan de Britten in de Vrede van Utrecht. Gibraltar is altijd een belangrijke strategische locatie geweest. Vanaf hier kun je vanuit Europa namelijk makkelijk oversteken naar het Afrikaanse continent. Ook de scheepvaart door de Straat van Gibraltar kan vanaf hier gemakkelijk gecontroleerd worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Gibraltar ook een belangrijk rol. Opvallend genoeg is het gebied gedurende de oorlog ook niet in handen gevallen van een andere strijdmacht.
Huidige situatie in Gibraltar
Nog steeds is Gibraltar een Brits overzees gebied. Officieel hoort het dan ook bij het Verenigd Koninkrijk, samen met Engeland, Schotland, Wales en Ierland. Naast Gibraltar zijn er nog veel meer overzeese gebieden binnen het Verenigd Koninkrijk. Denk bijvoorbeeld aan de Britse Maagdeneilanden, de Falklandeilanden en Montserrat. In totaal zijn er nog steeds 14 overzeese gebieden binnen het Verenigd Koninkrijk. Twee keer hebben de inwoners van Gibraltar gestemd tegen aansluiting bij Spanje. Dit deden zijn in referenda in 1967 en in 2002.
In Gibraltar leven Engelsen, Spanjaarden, Marokkanen, Maltezen en andere volkeren samen. De officiële taal is nog steeds Engels, ook al worden er ook veel andere talen gesproken. Zo spreken de meeste mensen in Gibraltar ook Spaans. Andere talen die gesproken worden zijn bijvoorbeeld Arabisch, Hindi en Maltees.
Nieuwe grondwet en Brexit
De grondwet van Gibraltar is in 2006 aangepast, waardoor de mensen hier veel zaken nu zelf kunnen regelen. Bepaalde aspecten van het gebied zoals defensie en buitenlandse politiek, zijn nog steeds de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Onlangs hebben Spanje en het Verenigd Koninkrijk een nieuw principeakkoord gesloten, waardoor Gibraltar nu onderdeel uitmaakt van het Schengengebied. Door de Brexit zou hier anders een lastige situatie ontstaan.