Plaza de España

De Plaza de España, gelegen in het hart van Sevilla, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad. Dit majestueuze plein, gebouwd in 1928 ter gelegenheid van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929, is een prachtig voorbeeld van de regionale architectuurstijl die traditionele elementen combineert met Art Deco. Het plein, ontworpen door de Sevilliaanse architect Aníbal González, is niet alleen een symbool van Sevilla maar ook een populaire toeristische bestemming die bezoekers uit de hele wereld trekt.

Het indrukwekkende complex, dat vaak te zien is geweest in films en televisieseries, vormt een mooi decor en biedt een prachtig uitzicht over het aangrenzende Maria Luisa Park, het stadspark van Sevilla.

Bekijk hier prachtige beelden van Plaza de España!

Het 'Plein van Spanje' in Sevilla

Plaza de España heeft een halvemaanvormige opzet en beslaat een oppervlakte van maar liefst 50.000 vierkante meter. Het indrukwekkende hoofdgebouw omarmt het plein in een halve cirkel en is versierd met een rijke mix van baksteen, keramiek en smeedijzer, typisch voor de Andalusische architectuur. De centrale toren, geflankeerd door twee kleinere torens, biedt een panoramisch uitzicht over het plein en de omliggende gebieden.

Het plein is omringd door een gracht van 515 meter lang, waarin bezoekers kunnen genieten van een rustige roeiboottocht. Vier bruggen over de gracht symboliseren de vier oude koninkrijken van Spanje: Castilië, León, Aragón en Navarra. Langs de basis van het gebouw bevinden zich 48 banken met kleurrijke azulejo-tegelpanelen, die elk een Spaanse provincie vertegenwoordigen. Deze panelen tonen kaarten, historische gebeurtenissen en emblemen die een inkijk geven in de rijke cultuur en geschiedenis van Spanje.

Hoogtepunten van Plaza de España

Plaza de España biedt tal van indrukwekkende hoogtepunten die bezoekers niet mogen missen. Een van de meest opvallende kenmerken is de prachtige centrale fontein, ontworpen door Vicente Traver, die het middelpunt van het plein vormt en een ideale plek is voor foto’s. De 48 kleurrijke azulejo-tegelpanelen langs het halvemaanvormige gebouw zijn een ander hoogtepunt; ze vertegenwoordigen elk een provincie van Spanje, compleet met afbeeldingen van historische gebeurtenissen en iconische symbolen. 

Bezoekers kunnen ook de vier bruggen over de gracht bewonderen, elk rijkelijk versierd met keramiek en symboliserend de oude Spaanse koninkrijken. De imposante torens aan beide uiteinden van het plein bieden een prachtig uitzicht over Sevilla en zijn een must voor wie van panoramische uitzichten houdt. Daarnaast maken de sierlijke galerijen met smeedijzeren balkons, booggangen en de vele artistieke details van het plein een ware visuele ervaring. Of je nu geïnteresseerd bent in architectuur, geschiedenis of gewoon de schoonheid van Sevilla wilt ervaren, Plaza de España biedt voor iedereen iets bijzonders.

Plaza de España vandag de dag

Vandaag de dag dient Plaza de España niet alleen als een toeristische trekpleister, maar ook als een belangrijk cultureel centrum. Het gebouw herbergt diverse overheidskantoren, waaronder het Ministerie van Defensie. Daarnaast worden er regelmatig tentoonstellingen, concerten en andere culturele evenementen georganiseerd op het plein, waardoor het een levendige en dynamische locatie blijft in Sevilla.

Plaza de España is ook een favoriete filmlocatie. Het plein heeft gefigureerd in beroemde films zoals Lawrence of Arabia en Star Wars: Episode II – Attack of the Clones. Deze cinematografische faam draagt bij aan de wereldwijde bekendheid van het plein

Architectuur in Sevilla

Geschiedenis van Plaza de España

De geschiedenis van Plaza de España begint in de jaren 20 van de 20e eeuw, toen Sevilla werd gekozen als gaststad voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. Dit evenement was bedoeld om de banden tussen Spanje en zijn voormalige koloniën in Latijns-Amerika te versterken en de culturele en economische uitwisseling te bevorderen.

De bouw van het plein, die in 1914 begon, was een van de meest ambitieuze projecten van de tentoonstelling. Onder leiding van de beroemde architect Aníbal González duurde de constructie meer dan 15 jaar. González wilde met het ontwerp de grootsheid van Spanje en zijn rijke geschiedenis weerspiegelen.

Het halvemaanvormige plein, dat uitkijkt op de Guadalquivir-rivier, symboliseert de omarming van Spanje met zijn voormalige koloniën en de kijk naar de toekomst. Ondanks de economische uitdagingen van die tijd, werd Plaza de España voltooid als een monument voor de Spaanse cultuur, dat vandaag de dag nog steeds een belangrijke plaats inneemt in het hart van Sevilla. Daarom is Plaza de España altijd een van de meeste bezochte plekken in Sevilla.

Bezoek Plaza de España in Sevilla

Een bezoek aan Plaza de España is een must voor iedereen die Sevilla bezoekt. Het plein is vrij toegankelijk en biedt talloze mogelijkheden voor activiteiten. Bezoekers kunnen genieten van een wandeling langs de gracht, een boottocht maken, of simpelweg ontspannen op een van de vele banken terwijl ze genieten van de prachtige architectuur en de serene sfeer.

Het plein is gelegen in het Maria Luisa Park, een van de grootste groene ruimtes van Sevilla, waar bezoekers kunnen genieten van weelderige tuinen, fonteinen en schaduwrijke paden. Het park zelf is een perfecte plek voor een picknick of een rustige wandeling, waardoor het een ideale bestemming is voor zowel toeristen als locals.

Plaza de España openingstijden

Plaza de España is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, met diverse bus- en tramhaltes in de nabijheid. Het plein is het hele jaar door geopend en er is geen toegangsprijs. Vanwege de populariteit is het echter aan te raden om vroeg in de ochtend of later in de middag te bezoeken om de drukte te vermijden. Het plein is vooral indrukwekkend bij zonsondergang, wanneer de warme kleuren van de bakstenen en tegels op hun mooist zijn.

  • Plaza de España is de hele dag en avond geopend.
  • Er zijn geen tickets nodig, entree is gratis.


Plaza de España is een niet te missen bezienswaardigheid in Sevilla, waar geschiedenis, cultuur en architectuur samenkomen in een adembenemende setting. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber, of gewoon wilt genieten van een van de mooiste plekken van de stad, Plaza de España is een must-see in de stad Sevilla.

Bekijk direct het aanbod naar Sevilla

Tui
TUI
Op dit moment zijn er 151 vakanties beschikbaar.
9,5
4.9/5
Corendon
Op dit moment zijn er 50 vakanties beschikbaar.
9,3
4.7/5
De Jong Intra
Op dit moment zijn er 143 vakanties beschikbaar.
9,4
4.55/5
Oad
Op dit moment zijn er 12 vakanties beschikbaar.
8,8
4.4/5
Tjingo
Op dit moment zijn er 24 vakanties beschikbaar.
8,9
4.4/5
SUNtip
Op dit moment zijn er 27 vakanties beschikbaar.
9,1
4.5/5
Logo De Vakantiediscounter
VakantieDiscounter
Op dit moment zijn er 447 vakanties beschikbaar.
9,4
4.7/5
Sunweb
Op dit moment zijn er 86 vakanties beschikbaar.
9,4
4.55/5
Eliza was here
Op dit moment zijn er 47 vakanties beschikbaar.
8,9
4.4/5
Bebsy
Op dit moment zijn er 45 vakanties beschikbaar.
9,2
4.5/5